Podjadam je zamiast słodyczy. Garść dziennie wzmacnia serce, odporność i pomaga obniżyć cukier

Dodano:
Nerkowce w miseczce Źródło: Shutterstock / rsooll
Miękkie i słodkie nasiona to pyszna przekąska. Sięgam po nie przez cały rok, a na święta dokładam do wypieków. Są nie tylko pożywne i sycące. Chronią też moje serce i odprność.

Ich nazwa nawiązuje do wygiętego kształtu. Nerkowce, inaczej nanercze zachodnie (Anacardium occidentale), nie są botanicznie orzechami, ale nasionami owoców. Jednak ze względu na podobny skład i zastosowanie w kuchni określa się je jako orzechy nerkowca albo cashew. Stanowią wspaniałe źródło minerałów i białka.

Wartości odżywcze nerkowców

Nasiona obfitują w wiele ważnych składników. Stugramowa porcja zapewnia 18 gramów białka niezbędnego do regeneracji komórek i 15 gramów błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego. Podana ilość dostarcza 553 kalorie i 44 g tłuszczów. Zawierają one głównie zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie same, jak w oliwie czy awokado.

Nerkowce są niezwykle bogate w związki mineralne. Wspomniana porcja aż w 250% pokrywa zapotrzebowanie na miedź, a w 3/4 – na mangan i magnez. To połowa dziennej dawki cynku i około 1/3 wymaganego spożycia żelaza i selenu – a także witamin B1, B6 i K.

Co daje jedzenie orzechów nerkowca?

Jedzone często, orzechy te uzupełniają poziom składników wspierających odporność (miedź, cynk i selen) oraz tych wspomagających układ krążenia, jak magnez, żelazo czy witamina K. Dzięki zawartości witamin z grupy B pomagają ponadto dbać o układ nerwowy, mięśniowy i skórę.

Choć nie ma jeszcze wielu badań nad bezpośrednim wpływem nerkowców na zdrowie, te dostępne wskazują na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy, chorób serca i cukrzycy.

Orzechy nerkowe mogą pomóc w obniżaniu wysokiego ciśnienia i poziomu trójglicerydów we krwi. Wyraźne korzyści mogą odczuć osoby z cukrzycą typu 2, spożywające 10% energii z tego produktu (około 36 g w diecie zapewniającej 2 tysiące kalorii). W badaniu miały nie tylko niższe stężenie insuliny, ale także stosunek cholesterolu LDL do HDL, co poprawia ochronę przed powstawaniem złogów w naczyniach krwionośnych.

Z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy jedzenie tych nasion może łagodzić stan zapalny i ból stawów.

Ile można jeść orzechów nerkowca dziennie?

Zalecana porcja nerkowców to około 30 gramów dziennie, co odpowiada 15-20 sztukom i dostarcza 166 kalorii.

Można jeść je jako snack albo masło orzechowe, dodawać do mieszanek bakalii, sałatek, dań z patelni czy deserów. Z namoczonych nasion łatwo zrobić roślinne mleko, śmietankę czy twarożek, a uprażone można zamienić w wegański zamiennik parmezanu.

Przepis: Wegański parmezan z płatków drożdżowych

Pyszny zmiennik tartego sera przygotowany z roślinnych składników

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Roślinna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
63 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki uprażonych nerkowców
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie orzechówWłóż nerkowce pomiędzy dwa arkusze pergaminu i wałkuj, by pokruszyć je na kawałki, ewentualnie zblenduj grubo w malakserze.
  2. Mieszanie składnikówUmieść orzechy wraz z resztą składników w słoiku, zamknij go i wstrząsaj zawartością, aż się połączą.

Kto nie może jeść orzechów nerkowca?

Nie są odpowiednie dla uczulonych na nie osób, bo może wystąpić u nich silna i niebezpieczna reakcja alergiczna. Przeciwwskazaniem może być również uczulenie na pistacje, z którymi nerkowce są blisko spokrewnione.

Dużych ilości nie powinny zjadać osoby z tendencją do powstawania kamieni nerkowych, bo orzechy te są źródłem szczawianów. Mają ich jednak znacznie mniej niż szpinak, rabarbar, migdały czy gorzka czekolada.

Można ponadto znaleźć doniesienia o toksycznej substancji w nerkowcach. Występuje jednak w nieprzetworzonym surowcu, a w trakcie przygotowania do sprzedaży jest całkowicie usuwana.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...